Topas

Jeho názov pochádza z ostrova Topasos v Červenom mori. Z duchovného hľadiska dáva každému pohlaviu typické vlastnosti, žiadané pre to ktoré pohlavie. Topás môže mať rôzne farebné prevedenie, ale azda najznámejšie sú biela, priezračná modrá a vínovo-žltá. Keďže každá z týchto farieb pôsobí na inú čakru, každej z nich sa prisudzujú iné liečivé vlastnosti.

Priezračne modrý topás utišuje, upokojuje dušu a nesústredenú myseľ. Pôsobí blahodárne na nervový systém. Pomáha nám s ľahkým srdcom opustiť zakorenené myslenie, predpojaté pocity a zvyklosti, ktoré nás brzdia vo vývoji. Je oporu v hľadaní nových ciest, pri ktorých sme tak často konfrontovaný s duševnou bolesťou, keď sa trápime neistotou, keď už nevieme ako ďalej. Priaznivo vplýva pri zápaloch horných dýchacích ciest, bolestiach hlavy, búšení srdca a pri nespavosti. Zjemňuje hlas a posilňuje hlasivky. Podľa tradície sa modrý topás používa pri liečbe detských chorôb ako osýpky a mumps.

Zlatý (žltý) topás (imperiál) má často v sebe nádych ružovej alebo oranžovej. Jeho reč hovorí, že všetko živé je zrodené láskou. Jas tohto kameňa inšpiruje a stimuluje našu myseľ, odstraňuje blokády spôsobené nespracovanými vnútornými konfliktmi a disharmóniou znižuje vysoký krvný tlak, podporuje trávenie Nespavosť, nechutenstvo, epilepsia, dna, neplodnosť a zápal spojiviek sú príklady, kde vibrácie zlatého topásu môžu pomôcť. Preventívne nás zlatý topás chráni pred nachladením, uložením na prsia, tíši dusivý kašeľ.

Strieborný (biely)topás posilňuje vo vytrvalosti a úsilí nadobro sa zbaviť závislostí. Pozitívne ovplyvňuje obličky a slezinu, pri chorobách obličiek odvodňuje telo, vyrovnáva hormonálne výkyvy žien u žien v prechode a pomáha pri dne.

OČISTA: je chúlostivý na prudké zmeny teplôt, čistíme ho vo vlažnej vode a krátko nabíjame na nepriamom slnku. Zvláštna opatrnosť sa vyžaduje pri modrom topáse. Pri prehnanom nabíjaní hrozí strata farby.

~ od anna na 14 júna, 2008.

Pridaj komentár